NEDSLAG I HISTORIEN

SCROLLA NER FÖR ATT
SER VÅRA NEDSLAG

Den 4 oktober 1952…

…var då resan tog sin början. Då den före detta textilarbetaren Ernst Rosén beslutade sig för att ta över byggnadsfirman han själv vart byggledare på. Ernst Rosén bestod vid denna tidpunkt av ett par arbetsbodar, en byggrätt och eget kapital på 10 000 kr. Med ett lån på 50 000 kr satte han igång med sitt första projekt, bygge av ett bostadshus. Föreningen såldes senare med god vinst. Under de tio kommande åren åtog sig byggnadsfirman Ernst Rosén stora entreprenader för allmännyttans bostadsbolag, däribland HSB. I samma veva gjordes även satsningar på egna byggen. Räntmästargatan 16-18 var bland de första och i samband med dessa byggnationer utökades även verksamheten med förvaltning i egen regi.

1965-75 var årtiondena då…

…bostadsbristen skulle byggas bort en gång för alla. Som en av de stora byggmästarna i Göteborg deltog Ernst Rosén i riksdagens Miljonprogram, med mål att bygga en miljon bostäder på tio år. Under perioden uppfördes stora delar av det befintliga beståndet i Annedal, Vegastaden, Lunden och Landala.

1982 uppförs fastigheten…

…på Redbergsvägen 22-42 med totalt 192 lägenheter.
I samband med att Benny Rosén tillträder som VD 1984 tar man beslut om att i första hand koncentrera verksamheten till att äga och förvalta de egna husen. Men redan 1989 återupptas byggverksamheten genom förvärvet av Flodéns Byggnads AB.

Under 90-talet fortsätter…

…Ernst Rosén att växa och företagscentret Nääs Fabriker förvärvas, som med sin historia och natursköna läge är ett unikt område. 1994 tar Reine Rosén över VD-posten. Två år senare utökar Ernst Rosén sitt fastighetsbestånd med ytterligare 50% genom förvärvet av Aranäs i Kungsbacka, tillsammans med Ivar Kjellberg Fastighets AB.

Under 00-talet fortsätter…

…Ernst Rosén att stärka sin position genom en rad strategiska förvärv, i centrala delar av Göteborg, Lerum och Alingsås. Förbättringsarbetet med kunden i fokus ger utdelning och 2004 blir Ernst Rosén utsedd till ”Årets Fastighetsägare” av Fastighetstidningen. Året därefter slår man Sverigerekord med 88 % på serviceindex och tilldelas sin första Kristall. 2006 tar Thomas Lundh över som VD och året efter invigs Nääs Fabriker Hotell och Restaurang.
2009 är även Vallda Golf & Country Club klart för invigning, som under åren rankats som en av Sveriges 10 bästa banor av tidningen Golf Digest.

2013 grundas dotterbolaget…

…Ernst Rosén Projektutveckling med uppgift att utveckla mark och fastigheter för byggnation av både hyresrätter och bostadsrätter. Ernst Rosén vill bidra till att skapa bostadsområden där människor trivs och känner sig trygga. För tillfället har man en rad spännande projekt på gång, däribland Oscars på Marstrands, Prästgårdsängen, Dergårdsparken i Lerum, samt överdäckningen av Götaleden och bostadsområdet Björnekulla i Partille. För dig som är nyfiken på projektens status och utveckling finns här en hel sida tillägnad enbart detta.

2016 firar årsredovisningen 65 år…

…vilket vi firar med att ta steget från den analoga till den digitala världen. Med ambitionen att utnyttja digitaliseringens alla möjligheter vill vi ge er bästa möjliga upplevelse både visuellt och innehållsmässigt. Givetvis kommer du även i fortsättningen kunna ladda ner årsredovisningen som PDF. Scrolla och klicka dig igenom årets krönika och ta del av både ljud, bild och rörligt innehåll.

NEDSLAG I HISTORIEN

SCROLLA NER FÖR ATT
SER VÅRA NEDSLAG

Den 4 oktober 1952…

…var då resan tog sin början. Då den före detta textilarbetaren Ernst Rosén beslutade sig för att ta över byggnadsfirman han själv vart byggledare på. Ernst Rosén bestod vid denna tidpunkt av ett par arbetsbodar, en byggrätt och eget kapital på 10 000 kr. Med ett lån på 50 000 kr satte han igång med sitt första projekt, bygge av ett bostadshus. Föreningen såldes senare med god vinst. Under de tio kommande åren åtog sig byggnadsfirman Ernst Rosén stora entreprenader för allmännyttans bostadsbolag , däribland HSB. I samma veva gjordes även satsningar på egna byggen. Persgatan 9 och 11 var bland de första, i samband med dessa byggnationer utökade man även verksamheten med förvaltning i egen regi.

1965-75 var årtiondena då…

bostadsbristen skulle byggas bort en gång för alla, som en av de stora byggmästarna i Göteborg deltog Ernst Rosén i riksdagens Miljonprogram, med mål att bygga en miljon bostäder på tio år. Under perioden uppfördes stora delar av det befintliga beståndet i Annedal, Vegastaden, Lunden och Landala.

1982 uppförs fastigheten..

på Redbergsvägen 22-42 med totalt 192 lägenheter.
I samband med att Benny Rosén tillträder som VD 1984 tar man beslut om att i första hand koncentrera verksamheten till att äga och förvalta de egna husen. Men redan 1989 återupptas byggverksamheten genom förvärvet av Flodéns Byggnads AB.

Under 90-talet fortsätter…

Ernst Rosén att växa och företagscentret Nääs Fabriker förvärvas, som med sin historia och natursköna läge är ett unikt område. 1994 tar Reine Rosén över VD posten. Två år senare utökar Ernst Rosén sitt fastighetsbestånd med ytterligare 50% genom förvärvet av Aranäs i Kungsbacka, tillsammans med Ivar Kjellberg Fastighets AB.

Under 00-talet fortsätter…

…Ernst Rosén att stärka sin position genom en rad strategiska förvärv, i centrala delar av Göteborg, Lerum och Alingsås. Förbättringsarbetet med kunden i fokus ger utdelning och 2004 blir Ernst Rosén utsedd till ”Årets Fastighetsägare” av Fastighetstidningen. Året därefter slår man Sverigerekord med 88 % på Serviceindex och tilldelas sin första Kristall. 2006 tar Thomas Lundh över som VD och året efter invigs Nääs Fabriker Hotell och Restaurang. 2009 är även Vallda Golf & Country Club klart för invigning, som under åren rankats som en av Sveriges 10 bästa banor av tidningen Golf Digest.

2013 grundas dotterbolaget…

…Ernst Rosén Projektutveckling med uppgift att utveckla mark och fastigheter för byggnation av både hyresrätter och bostadsrätter. Ernst Rosén vill bidra till att skapa bostadsområden där människor trivs och känner sig trygga. Målsättningen är att fram till 2025 utveckla minst 1000 nya bostäder i Storgöteborg. För tillfället har man en rad spännande projekt på gång, däribland Oscars på Marstrands, Prästgårdsängen, Dergårdsparken i Lerum, samt överdäckningen av Götaleden och bostadsområdet Björnekulla i Partille. För dig som är nyfiken på projektens status och utveckling finns här en hel sida tillägnad enbart detta.

2016 firar årsredovisningen 65 år..

…vilket vi firar med att ta steget från den analoga till den digitala världen. Med ambitionen att utnyttja digitaliseringens alla möjligheter för att ge er bästa möjliga upplevelse både visuellt och innehållsmässigt. Givetvis kommer du även i fortsättningen kunna ladda ner hela årsredovisningen som pdf. Scrolla och klicka dig igenom årets krönika och ta del av både ljud, bild och rörligt innehåll.